Sposob zrobienia dowodu
antonio: Witam. Mam takie "cos" co udowodnienia:
A ⊂ B ⇔ A ∪ B = B ⇔ A ∩ B = A ⇔ A − B = ∅
W jaki sposob zrobic ten dowod? Czy wystarczy sprawdzic A ⊂ B ⇔ A ∪ B = B, A ∪ B = B ⇔ A ∩ B,
oraz A ∩ B = A ⇔ A − B = ∅, czyli trzy przypadki?
28 sty 23:36
Godzio:
Na jakim poziomie jesteś ? (LO czy studia ? )
28 sty 23:40
PW: Nie ma równoważności
A ⊂ B ⇔ A\B = ∅,
treść zadania źle zapisana.
28 sty 23:42
antonio: Studia. Chodzi mi tylko o to jakie "przypadki" mam sprawdzic. Bo myslalem ze teoretycznie
moglbym ta formule przeksztalcic do jakiejs innej postaci, no ale wtedy byla by ogromna. Nie
wiem wiec czy wystarczy udowodnic te trzy rownowaznosci... no ale chyba tak?
28 sty 23:45
Maslanek: Dlaczego nie ma?
Jedynym przypadkiem wtedy byłby zbiór A=∅. Prawda?

Jeśli rozpatrywać niepuste zbiory, to zachodzi taka równoważnośc
28 sty 23:46
Maslanek: Po kolei udowadniać przez rachunek zdań logicznych
28 sty 23:47
antonio: Tak mam to zapisane na liscie z zadaniami...
29 sty 00:10
antonio: Hehe, spoko, jest dyskusja a nikt nie odpowiedzial na glowne pytanie
29 sty 07:26
Sss: Podbijam bo sam jestem zainteresowany
29 sty 13:12
wredulus_pospolitus:
wystarczy, że wykażesz przejście dowolną drogą z 'lewa na prawo' a następnie z 'prawa na lewo'
29 sty 13:14
antonio: czyli A ⊂ B ⇒ A ∪ B = B
A ∪ B = B ⇒ A ∩ B
A ∩ B = A ⇒ A − B = ∅
a potem to samo tyle ze od konca?
29 sty 14:39