pa
Radek:

Dla jakich wartości parametru m równanie x|x−1|=m+1 ma dwa różne rozwiązania?
x|x−1|−1=m
o to chodzi ?
28 sty 23:15
Godzio:
Tak, teraz określ kiedy proste y = m przecinają wykres w dwóch różnych miejscach.
28 sty 23:17
Radek: dla m=−1
28 sty 23:18
Godzio:
m ∊ <x
1,x
2>, gdzie x
1,x
2 − wierzchołki obu parabol

(tak z rysunku wynika)
28 sty 23:20
ZKS:
m ∊ {x
1 ; x
2}
28 sty 23:23
Mila:
Wg Twojego wykresu:
1) m+1=−1⇔m=−2
| | 1 | | 1 | | 3 | |
2) m+1=yw ( yw= |
| *| |
| −1|−1=− |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Dobranoc.
28 sty 23:24
Radek: Dobranoc.
28 sty 23:24
Radek:
To coś nie tak z tym wykresem ?
28 sty 23:26
Godzio:
No jasne, chodziło mi o same punkty, a nie o przedział
28 sty 23:27
Radek:
a co z nim nie tak ?
28 sty 23:30
Godzio:
W przedziale (x1,x2) masz 3 rozwiązania, a nie dwa.
28 sty 23:31
Radek: Dzięki
28 sty 23:35
Radek:
ale czemu mając x|x−1|=m+1 nie mogę zrobić
x|x−1|−1=m ?
28 sty 23:37
Godzio:
Możesz, nikt tego nie kwestionował
28 sty 23:39
Mila:
Źle napisałam 23:24, nie zauważyłam, że na wykresie jest wykres funkcji
f(x)=x*|x−1|−1
To jakie masz wartości dla m?
29 sty 13:50
Radek: To już sam nie wiem jak mam to wyznaczyć?
29 sty 16:08
Mila:
Jedną masz dobrze, chodzi mi o drugą wartość parametru m. Mam narysować?
29 sty 16:10
Radek: Tak.
29 sty 16:24
Mila:

Dla jakich wartości parametru m równanie x|x−1|=m+1 ma dwa różne rozwiązania?
f(x)=x*|x−1|−1
x*|x−1|−1=m ma dokłane dwa rozwiązania dla
m=−1 jest
przecięcie wykresu f(x) w dwóch punktach
| | 3 | |
m=− |
| jest przecięcie wykresu f(x) w dwóch punktach |
| | 4 | |
| | 3 | |
yw=− |
| druga wsp. wierzchołka paraboli w przedziale (0,1) |
| | 4 | |
Policz x
w i y
w dasz radę?
29 sty 16:47
Radek:
Ale Pani już policzyła yw ?
29 sty 16:53
Mila:
W takim razie , wszystko jasne?
29 sty 16:59
Radek: Jeszcze mam pytanie czemu yw ma być w przedziale?
29 sty 17:01
zawodus: spójrz na rysunek. w przedziale (0,1) mamy maksimum lokalne
29 sty 17:03
Radek: dziękuję.
29 sty 17:58