Wyznacz dziedzinę
Annn: Wyznacz dziedzinę
Wiem jak się wyznacza dziedzinę, ale problem w tym, że dwa podobne przykłady a wynik jest inny.
Chciałabym zobaczyć jak wy byście to rozwiązali.
A tak wgl kiedy używa się znaku równości a kiedy przedziałów?
28 sty 22:52
5-latek: 1) x2−9≠0 2). 4x−8≥0 i x2−4≠0
28 sty 22:55
Annn: Ale chodzi mi o taki poprawny końcowy zapis czyli Df x∊ albo Df=R/ bo to wiem
28 sty 22:56
5-latek: 1) Df=R\{−3,3}
28 sty 23:01
Annn: a ten drugi?
28 sty 23:07
5-latek: Aniu rozwiaz nierownosc i rownanie i wyznacz czesc wspolna
28 sty 23:08
Annn: Ehh
Jak wyszło
x≥2
x≠2 ∨ x≠−2
To ja powinno być to zapisane?
28 sty 23:11
Annn: Tak?
x∊(2,∞)∪{−2}
28 sty 23:14
5-latek: ja bym to zapisal tak Df=(2,+∞)\{−2}
28 sty 23:15
Annn: No dobra, to teraz pytanie czemu w podręczniku mam (2;∞)
28 sty 23:16
5-latek: No bo to mozesz tez zapisac tak Df=(2,∞) bo przeciez −2 tez nie nalezy do dziedziny
Zauwaz ze napisalem \{−2}
A Ty zapisala U czyli suma {−2} a to jest nieprawda .
28 sty 23:20
Annn: Mniejsza z moim zapisem, bo wiem już zauważyłam że źle
No ale właśnie nie należy czyli powinno się to zapisać, tak samo jak (2,∞) bo też nie należą te
liczby do dziedziny
28 sty 23:23