Pole trójkąta
kropkapl: Oblicz pole trójkąta o boku 4 cm i przylegających do niego kątach 45 stopni i 120 stopni.
28 sty 22:24
bezendu:

Możesz policzyć wszystkie boki i ze wzoru Herona.
U{4}[sin15}=U{x}sin45}
28 sty 22:26
Mila:
bezendu, oblicz sin15o.
h opuszczoną na y można obliczyć tak: h2+h2=42
28 sty 22:48
bezendu:
| | √6+√2 | |
sin150=(45−30)=sin450cos300−sin300*cos450= |
| |
| | 4 | |
28 sty 22:56
Mila:
Błąd.
28 sty 23:13
28 sty 23:49
Bogdan:

x
√3 = x + 4 stąd obliczamy x i gotowe.
| | 1 | |
Pole trójkąta P = |
| *4*x√3 |
| | 2 | |
29 sty 00:05