Następujące liczby zespolone przedstawić w postaci x+iy:
Sandra19: Następujące liczby zespolone przedstawić w postaci x+iy:
a) (1−i)(1+i)
b) (1+i)3
c) (a+ib)(1−i)
28 sty 22:21
Sandra19: ma ktoś pomysł

?
28 sty 22:24
maniek: a)
trzeba pomnożyć przez sprzężenie czyli x−iy (licznik i mianownik)
b)
skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia do 3 potęgi
c)
to samo co w a)
28 sty 22:28
ICSP: 1. Przemnóż licznik i mianownik przez (1−i)
2, (1+i)3 = (1+i)2 * (1+i) = (1 + 2i −1) * (1+i) = ...
3. Przemnóż licznik i mianownik przez (1+i)
28 sty 22:28
Sandra19: rozwiąże, i podam odpowiedzi. Będziesz miły i sprawdzisz czy rozwiązałam poprawnie ?
28 sty 22:29
Miszcz: Trzymaj do a)
1−i1+i = (1−i)(1−i)(1+i)(1−i) = 1−i−i+i21−i+i−i2 = −2i2 =
−i
Edytor tutaj się rozjeżdża a jak napisze blisko to są nałożone na siebie.
28 sty 22:49
ICSP: to napisz za pomocą dużej literki U
Wtedy ułamek będzie większy.
a) dobrze.
28 sty 22:51
Miszcz: b)
(1+i)3=(1+i)2*(1+i)=(1+2i−1)(1+i)=(1+i+2i+2i2−1−i)=−2+2i
28 sty 22:55