szybkie wytlumaczenie ciągi
Marek: Przykładowo mam zbadać monotoniczność ciągu:
an=7n+2
czyli rozwiązuje:
an+1=7(n+1)+2=7n+7+2=7n+9
an+1−an=7n+9−7n−2=7>0 −−> c.rosnący arytmetyczny
i gdy już to obliczyłem mam np takie pytanie do tego zadania:
Który wyraz ciągu ma wartość 520 ?
Może być też pytanie np oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu ale to wiem jak
zrobić tylko nie wiem jak obliczyć który wyraz ciągu ma wartość 520 ?
Może ktoś pomoże ?
22 paź 19:51
Eta:
an = 520 => 7n +2 = 520 ...... dokończ wyznacz "n"
pamiętając ,że n€N
22 paź 19:53
Marek: czyli, tak ?
7n=520−2
7n=518 /:7
n=74
?
22 paź 20:08
qwe: α
12 gru 16:53