Dana jest funkcja f(x)
budyn: f(x)=x
2+8−16
a)narysuj wykres funkcji
b)zapisz wzór w postaci iloczynowej i kanonicznej
c)podaj równanie osi symetri paraboli i zbiór wartości
delta=b
2−4ac
delta=8
2−4*1*(−16)
delta=64−4*(−16)
delta=64+64
delta=128
b)
kanoniczna − y=x(x+4)
2+32
iloczynowa − y=x(x+68)(x−60)
c) nie wiem jak zrobić... ktoś pomoże i sprawdzi czy wcześniej wszystko dobrze zrobiłem ?
28 sty 22:21
budyn: w x1 jest błąd, oczywiście −68 ...
28 sty 22:22
Mila:
a) wykres narysuj na kartce, tutaj trudno .
tu zobacz
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3Dx%5E2%2B8x-16
b)
f(x)=x
2+8x−16
Δ=64+4*16=128
√Δ=
√128=8
√2
| | −8−8√2 | | −8+8√2 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1=−4−4
√2 lub x
2=−4+4
√2
f(x)=a*(x−x
1)*(x−x
2) postac iloczynowa
f(x)=(x+4+4
√2)*(x+4−
√2)
f(x)=(x+4)
2−32 postać kanoniczna
c) x=−4 oś symetrii paraboli
y
w=−32 najmniejsza wartość funkcji, parabola skierowana do góry
Zw
f=<−32,
∞)
28 sty 22:42