Napisz wzór funkcji
budyn: Napisz wzór funkcji, którego wykres jest prostopadły do wykresu funkcji y=12x+7,
przechodzącego przez punkt P (−3, 1)
y=ax+b
a=2
x=−3
y=1
1=2*(−3)+b
b=7
1=2*(−3)+7
Dobrze ? ^^
28 sty 21:46
Bizon:
... NIE
28 sty 21:57
agulka: | | 1 | |
Proste ⊥ mają wspólczynniki kierunkowe spełniające wzór: a*a1=−1. W zadaniu a= |
| , |
| | 2 | |
| | 1 | |
czyli |
| *a1=−1⇒a1=−2. Szukana prosta ⊥ ma więc wzór y=−2x+b, ale wiemy, że przechodzi |
| | 2 | |
przez punkt P(−3, 1) więc 1=(−2)*(−3)+b⇒1=6+b⇒b=−5. Szukana prosta ma wzór: y=−2x−5
28 sty 21:58