matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Długości Ramion podstawy, podstawy, oraz wysokości trójkąta.
Paweł:
W trójkącie równoramiennym wysokość opuszczona na ramię jest o 2 cm krótsza od podstawy.
5
Cosinus kąta przy podstawie jest równy
. Oblicz długości ramion, podstawy oraz
13
wysokości trójkąta.
28 sty 21:45
Mila:
5
cosα=
13
h=a−2
AD
5
AD
W ΔADB:cosα=
⇔
=
a
13
a
5a
AD=
13
AD
2
+h
2
=a
2
12
stąd h=
a
13
a−h=2
12
a−
a=2
13
1
a=2
13
a=26 teraz dokończ
28 sty 22:11