pochodne
d4mian: Oblicz pochodne
1.f(x) = x* e
−x
2. f(x) =
4√15,96
4. f(x) = x*sin(2
x)
6. f(x) = ln(0,99)
7. f(x) = x +
4x
8. f(x) = e
x2* lnx
28 sty 21:40
Martyna: 1. f'(x) = [x*e−x ]' = [x]' * e−x + x * [e−x]' = 1 * e−x + x * e−x * (−1)
=e−x − x * e−x = e−x * (1−x)
28 sty 21:52
Martyna: 6. z wzoru: (ln x)' = 1/x
czyli:
[ln 0,99]' = 1/0,99 = 1,01
28 sty 21:57
Martyna: 5. f'(x) = [1/1−x2]' = 1 − x2 +2x / (1−x2)2
28 sty 21:59
Martyna: 3 zrób sobie analogicznie do 5, czyli ze wzoru:
[f(x) / g(x)]' = f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) / g2(x)
28 sty 22:01