pochodne jednostronne
Anka: Pochodna funkcji z definicji
Nie rozumiem jednego przykładu. Mam policzyć wykorzystując definicję, pochodną funkcji w
punkcie x0 i sprawdzić czy istnieją pochodne jednostronne.
f(x) = x
2 dla x ≤ 3
f(x) = (6x − 9) dla x > 3
x0 = 3
| | f(x0 + xΔ) − f(x0) | |
Liczę lim(Δx→0−) |
| |
| | xΔ | |
| | f(x0 + xΔ) − f(x0) | |
i lim(Δx→0+) |
| |
| | xΔ | |
W obu przypadkach biorę za x0 = 3 i wzór funkcji f(x) = x
2? Bo przecież x0 = 3. Wychodzi wtedy
dobry wynik, ale w innym przykładzie wychodzi źle i tego nie rozumiem.
f(x) = x
2 dla x ≤ 3
f(x) = 3x dla x > 3
x0 = 3
Który mam wzór wziąć, żeby wyszło prawidłowo? W ogóle dobrze się za to zabieram?