j
Radek:
|5−|x||=5
jak rozwiązywać takie równania
5−|x|=5 lub 5−|x|=−5
−|x|=0 −|x|=−10
|x|=0 |x|=10
x=0 x=10 lub x=−10
28 sty 21:29
mix:
dobrze
28 sty 21:30
zawodus:
28 sty 21:32
Radek:
||x−1|−|3−x|| = 2 .
|x−1|−|x−3|=2 lub |x−1|−|x−3|=−2
?
28 sty 21:34
Radek: ?
28 sty 21:38
Radek: ?
28 sty 21:40
ZKS:
Teraz rozwiązuj na przedziałach.
28 sty 21:42
mix:
|x−1|−|x−3|=2 lub |x−3|−|x−1|= 2
i przedziałami
28 sty 21:43
Radek: ok dzięki
28 sty 21:43
Radek:
ma takie coś
√x2−2x+1−2|x+3|+x+7=0
wyszło mi x∊{−7}suma<1,∞)
?
28 sty 21:57
mix:
ok
28 sty 22:00
Radek: Mogę kolejne wrzucać ?
28 sty 22:01
agulka: √x2−2x+1=√(x−1)2=Ix−1I
28 sty 22:01
mix:
@
agulka ..........
Radek to wie
28 sty 22:02
ZKS:
Wrzucaj.
28 sty 22:03
mix:
28 sty 22:03
Radek:
Rozwiąż równanie ||x2−4|−x|=4
|x2−4|−x=4 lub |x2−4|−x=−4
|x2−4|=4−x lub |x2−4|=−4+x
dobrze ?
28 sty 22:05
ZKS:
Źle. Dlaczego przy x raz występuje + a raz −?
28 sty 22:10
Radek:
a no racja
|x2−4|−x=4 lub |x2−4|−x=−4
|x2−4|=x+4 lub |x2−4|=x−4
i dalej rozbijać ?
28 sty 22:12
ZKS:
Jak chcesz rozbijać. Napisz swój pomysł.
28 sty 22:14
Radek:
x2−4=x+4 lub x2−4=−x−4 x2−4=x−4 lub x2=−x+4
28 sty 22:15
ZKS:
Niestety nie możesz tak zrobić. Nie wiesz przecież czy czasem prawa strona nie jest ujemna.
Jeżeli założysz że prawa strona jest nieujemna to możesz wtedy tak rozbijać.
28 sty 22:18
Radek:
To jak to zrobić ?
28 sty 22:19
ZKS:
Radek czytałeś mój post? Musisz do każdego z osobna dwóch równań jakie napisałeś o
godzinie 22 : 12 dać założenie do prawej strony o nie ujemności.
Rozumiesz o co chodzi? Jeżeli nie to Ci będę dalej tłumaczył.
28 sty 22:23
Radek:
Nie bardzo.
28 sty 22:24
ZKS:
Masz równanie przykładowo
|x + 2| = 5x − 1
i aby rozbijać jak zaproponowałeś należy założyć że prawa strona tego równania jest nieujemna.
| | 1 | |
|x + 2| = 5x − 1 zakładamy że 5x − 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ |
| i rozbijamy |
| | 5 | |
x + 2 = 5x − 1 ∨ x + 2 = 1 − 5x
4x = 3 ∨ 6x = −1
| | 1 | |
ale pamiętamy że na początku zakładaliśmy że x ≥ |
| więc zostaje nam tylko odpowiedź |
| | 5 | |
| | 3 | |
Dla udowodnienia że tylko x = |
| jest rozwiązaniem podstawimy nasze rozwiązania. |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
|− |
| + 2| = 5 * (− |
| ) − 1 |
| | 6 | | 6 | |
| 11 | | 11 | |
| = − |
| sprzeczność. |
| 6 | | 6 | |
28 sty 22:34
Radek:
Dzięki, zaraz spróbuje swoje
28 sty 22:36