OBLICZ X4+X+2 ≠ 0
KOKO: X4+X+2 ≠ 0
28 sty 21:18
PW: Oblicz, czy "wykaż, że"? Bo jeśli mamy obliczyć, to potrzebne są konkretne x.
28 sty 21:31
KOKO: Konkretnie chodzi o wyznaczenie dziedziny funkcji :
(x4+2)/(x4+x+2)
28 sty 21:42
PW: Jeżeli ma to być badanie funkcji, czyli znasz zastosowania pochodnej, to rozwiązać małe
zadanie:
− Znajdź minimum funkcji g(x) = x
4+x+2.
Rozwiązanie:
g'(x) = 4x
3+1
| | 1 | |
g'(x) = 0 ⇔ x=− |
| i jest to rzeczywiście minimum − z lewej strony tego punktu pochodna |
| | 3√4 | |
jest ujemna, a z prawej dodatnia.
Liczymy:
| | 1 | |
g(− |
| ) >0, a więc najmniejsza wartość funkcji g jest dodatnia. |
| | 3√4 | |
To tak z lenistwa, gdy nie chce się szukać rozkładu wielomianu czwartego stopnia
28 sty 23:10
PW: Poprawka niezręcznego sformułowania − zamiast "jest to rzeczywiście minimum" powinno być "jest
to rzeczywiście punkt, w którym funkcja osiąga minimum". Minimum liczymy za chwilę
podstawiając.
28 sty 23:12
ICSP: | | 1 | | 1 | | 3 | |
x4 + x + 2 = x4 − x2 + |
| + x2 + x + |
| + |
| = ... |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
28 sty 23:12
ZKS:
To ja pokaże inny sposób że x
4 + x + 2 ≠ 0
| | 1 | | 1 | | 3 | |
x4 + x + 2 = x4 − x2 + |
| + x2 + x + |
| + |
| = |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
(x2 − |
| )2 + (x + |
| )2 + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Zatem całość jest dla każdego x ∊ R większe od 0.
Jeszcze inny sposób.
Pokażemy że x
4 + x + 2 > 0 dla każdego x ∊ R.
Dla x ∊ (−
∞ ; −1] ∪ [1 ;
∞)
x
4 + x ≥ 0
2 > 0
zatem całość większa od 0 dla x ∊ (−
∞ ; −1] ∪ [1 ;
∞).
Dla x ∊ (−1 ; 1)
x + 1 > 0
x
4 + 1 > 0
zatem całość dla x ∊ (−1 ; 1) większa od 0.
Podsumowując dla x ∊ R wyrażenie x
4 + x + 2 jest większe od 0.
28 sty 23:17
PW: Tak myślałem, że się pojawisz na hasło "wielomiany". Dowcipne − nie rozkład, ale suma trzech
dodatnich
28 sty 23:18
PW: No to mamy jeszcze nadzieję, że jakiś hobbysta pokaże rozkład na dwa trójmiany.
28 sty 23:21