PILNE!
OLA 1222: zad. 1/ Ile drutu potrzeba na wykonanie szkieletu graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o
wymiarach 4 dm x 23 cm x 4 dm.
zad 2/ Jaką wysokość ma akwarium o pojemności 160 litrów, który ma w podstawie prostokąt o
wymiarach 0,8 m i 50 cm. Ile m2 szkła potrzeba na wykonanie tego akwarium?
zad 3/ Kasia upiekła na urodziny sernik w kształcie prostopadłościanu ma blaszce o wymiarach 30
cm x 20 cm x 5 cm. Objętość tego ciasta wynosi: a) 55 cm3 b) 3000 cm3 c) 300 cm3.
28 sty 20:50
Justa: Ad 1.
Jak sobie narysuj graniastosłup prawidłowy czworokątny, to zobaczysz, że to co narysowałaś,
jest drutem, zatem masz 4 boki każdego rodzaju(wysokości, szerokości, długości)
40cm*4=160
40cm*4=160
23cm*4=92
Suma: 412
28 sty 20:57
Justa: Ad2.
Dane:
50cm= 5dm
0,8m=8dm
V=160l
V=Pp*H
Pp=5*8=40
160=40*H
40H=160
H=4dm
Pc=2Pp+Pb
Pb=obw.podstawy*H
Pb=(2*5dm+2*8dm)*4dm
Pb=(10+16)*4
Pb=26*4
Pb=104dm
Załóżmy, że akwarium nie ma jednej podstawy. zatem
Pc=40dm+104dm
Pc=144dm
144dm=14,4m2
28 sty 21:03