jerey: dla jakich parametrów m okręgi o równaniach:
(x−m)2+(y+1)2=8
(x+1)2+(y−m)2=2
są zewnętrznie styczne?
czyli warunek
|S1S2|=r1+r2
S1(m, −1) r=2√2
S2(−1, m) r=√2
|S1S2|=√(−1−m)2+(m−(−1))2 =√2+4m2+2m2 i tu pytanie co z tym zrobic z tym
pierwiastkiem, bo w wzor skroconego mnozenia go nie zwine i modułu nie dostanę.
28 sty 20:37
jerey: √2+4m*+2m2
28 sty 20:40
kl:
S1=(m,−1) r=2√2
S2=(−1,m) r=√2
|S1S2|=r1+r2
√(m+1)2+(−1−m)2=3√2
√m2+2m+1+m2+2m+1=3√3
√2m2+4m+2=3√3 /2
2m2+4m+2=27
2m2+4m−25=0
28 sty 20:41
jerey: [3√2] pomyłka podniesione do kwadratu 18
28 sty 20:54
Mila:
Podpowiedź.
|S1S2|=√2*(m+1)2=√2|m+1|
28 sty 20:58
jerey: zatem S
1S
2=r
1+r
2
| | 3√2 | |
podstawiając √2|m+1|= |
| / √2 |
| | √2 | |
|m+1|=3 czyli m=2 lub m =−4
czyli takie m spełniaja , wyszło to samo co z rownania kwadratowego pierwiastukjąc obustronnie
i licząc delte. sposob szybszy, dzieki mila nie pomyslałem o tym ze mozna przed nawias
wyciągnąć
28 sty 22:01