Ciagi
Mariuszzz: Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Trzecie liczba jest wieksza od pierwszej o 9 a druga
jest o 18 wieksza od czwartej , wyznacz ten ciag
28 sty 20:34
agulka: Niech: (a,b,c,d) − c. geometryczny
Z treści zadania mamy: a=c+9 i d=b+18, czyli ciąg przyjmuje postać (c+9,b,c,b+18).
Z własności ciągu geometrycznego mamy:
| b | | c | |
| = |
| ; c≠−9 i b≠0 ⇒b2=(c+9)*c |
| c+9 | | b | |
| c | | b+18 | |
| = |
| ; b,c≠0 ⇒c2=(b+18)*b |
| b | | c | |
Po obliczeniu tego układu mam ciąg geometryczny o wyrazach: −3, 6, −12, 24
28 sty 21:00
Mariuszzz: −12 jest o 9 mniejsze od −3 a 6 jest o 18 mniejsze o 24 . tresc zadania sie nie zgadza
28 sty 21:04
Bizon:
...
agulka ... chyba odwrotnie −

3, −6, 12, −24
28 sty 21:05
Bizon:
... to b jest większe od d o 18
28 sty 21:06
Mariuszzz: Teraz jest ok . Dziękuje ; )
28 sty 21:26