matma pilne
justyna: oblicz x.
x=log√2 2√2
log x= −3
x= log4+log5+log2
28 sty 20:12
52: x=log4+log5+log2=log20+log2=log40
28 sty 20:14
52: log x=−3
log10 x=−3
x=10−3=0,001
28 sty 20:16
Justa: log
√2 2
√2
√2x=
√8
2
12x= 2
32
x=3
28 sty 20:29
52: 
TAK
28 sty 20:30
justyna: przedstaw liczbe w postaci nieskracalnego ulamka zwyklego.
2log√5 5 − log√5 125+log√5 5√5
28 sty 20:39
Justa: skorzystaj, że wzorów
| | x | |
loga |
| = loga x − loga y |
| | y | |
log
a (x*y)= log
a x + log
a y
no i na końcu z definicji logarytmu:
log
a c=b ⇔a
b=c
Wszystko samo się nie zrobi. Spróbuj chociaż.
28 sty 20:49