Tangens
Sarna: | | 7 | |
Tangens jednego z kątów trójkąta prostokątnego wynosi 1 |
| . Wyznacz stosunek promieni |
| | 8 | |
okręgu wpisanego i opisanego na tym trójkącie. Dajcie jakieś wskazówki. Czy tu
trzeba obliczyć drugi kąt, który wynosi 28 ? Z jakiej zależności mam skorzystać?
28 sty 20:08
wylf: zal. a,b,c > 0
a/b = 15/8
a2 + b2 = c2 − z tego znajdziesz c w zależnosci od b
r = ( a + b − c ) / 2
R = c/2
28 sty 20:15
Sarna: Dzięki
28 sty 20:18
mix:
a= 15k, b= 8k, c=
√225k2+64k2=
√289k2= 17k . k>0
| | c | | a+b−c | |
R= |
| =..... rw= |
| =.... |
| | 2 | | 2 | |
28 sty 20:22