Rozklad jednostajny
Matenek: Czas oczekiwania na zamowienie trwa od 6 do 12 miesiecy, obliczyc prawdopodobienstwo ze osoba
oczekujaca na zamowienie otrzyma je w czasie od 3 do 8 miesiecy
28 sty 20:01
wylf: prawdopodobienstwo ,ze otrzyba w czasie 3,4,5 miesiecy wynosi 0
ze otrzyma w 6,7,8 wynosi 1/7
P(A) = 3/7
28 sty 20:20
Matenek: A dlaczego jedna siódma a nie jedna szósta ? A czy powyzej 12 prawdopodobienstwo wynosi jeden ?
28 sty 20:32
KUZDE: powyzej 12 prawdopodobienstwo wynosi 0
czemu 1/7 ? bo od 6 do 12 masz 7 różnych opcji { 6,7,8,9,10,11,12}
28 sty 20:33
Matenek: 1/b−a odnosi sie do czego ? Myslalem ze to to jest prawdopodobienstwo
28 sty 20:37
Krzysiek: dystrybuanta dla rozkładu jednostajnego to
F(x)=0; x<6
1 ; x≥12
a mamy policzyć: P(3≤X≤8)=F(8)−F(3)=2/6−0=1/3
28 sty 20:47