28 sty 19:53
AS:
1. podstawić x + 4 = t , wtedy dx = dt , J = ∫dt/t
3
2. x
2 − 4x + 4 = (x − 2)
2 , podst. x − 2 = t i i dalej jak w 1.
3. Podst. e
x + 1 = t , e
xdx = dt , j = ∫t*ln(t)dt i dalej przez części
| | 2*x + 2 | | 2 | |
4. J = 1/2∫ |
| − ∫ |
| |
| | √x2 + 2*x + 7 | | √x2 + 2*x + 7 | |
28 sty 20:15
AS: Korekta do 4
| | 2*x + 2 | | 1 | |
J = 1/2∫ |
| dx − ∫ |
| dx |
| | √x2 + 2*x + 7 | | √x2 + 2*x + 7 | |
28 sty 20:21
Martyna: Dziękuję! Właśnie sobie rozwiązuję (jestem jeszcze na pierwszym) i mam pytanie. Całkę
nieoznaczoną faktycznie policzę. Ale co z oznaczoną? Chciałam skorzystać z twierdzenia
Newtona−Leibniza, jednak −4 nie należy do dziedziny. W mianowniku otrzymuję 0. Jak to
rozwiązać?
28 sty 20:28
Martyna: W drugim mam ten sam problem.
28 sty 20:31
Martyna: W przypadku drugiego próbowałam też z twierdzenia o całkowaniu przez podstawienie, ale
otrzymuję −ln 0 + ln |−2|, co też się nie jest poprawne, bo przecież ln 0.
28 sty 20:38
Martyna: Natomiast w 3 po podstawieniu jest ∫ln t dt, prawda? I tutaj też nie wiem co dalej zrobić.
28 sty 20:42