Wykaż że prosta ma dwa punkty wspólne z okręgiem
Mikołaj: Cześć mam taki problem z tym zadaniem.
Mógłby ktoś rozwiązać krok po kroku

Wykaż, że prosta o równaniu y=−2x+2 ma z okręgiem o równaniu (x+3)
2+(y−4)
2=81 dwa punkty
wspólne
28 sty 19:43
Bizon:
podstaw to y=−2x+2 do równania okręgu
i sprawdź ilość rozwiązań
28 sty 19:49
Mikołaj: Czyli (x+3)2+(−2x−2)2=81
i teraz z tego △ policzyć?
i w zależności od △?
28 sty 19:56
Marcin: Z delty masz x
1 i x
2, wyliczasz sobie też y
1 i y
2 i masz wszystko
28 sty 19:58
Mikołaj: ok dzięki
28 sty 20:16
Bizon:
... masz wykazać, że ma dwa punkty wspólne ... nie musisz ich liczyć
Wystarczy, że Δ>0
28 sty 20:20
PW: Można i tak (mniej rachunków)
Do prostej należy punkt (1,0). Punkt ten jest punktem wewnętrznym kola o równaniu
(x+3)2+(y−4)2 ≤ 81
, co sprawdzamy podstawiając:
(1+3)2 + (0−4)2 = 32 < 81.
Prosta przechodzi przez punkt wewnętrzny koła, a więc ma 2 punkty wspólne z okręgiem.
28 sty 21:27