pytanko
em: czy w równaniu funkcji kwadratowej f(x) = ax2 + bx + c "b" oznacza miejsce przecięcia osi Y
tak jak w równaniu liniowym?
22 paź 19:41
grus-grus: nie
22 paź 20:14
Eta:
A( 0,c) −−− to punkt przecięcia wykresu z osią OY
22 paź 20:18
em: Eto, w takim razie nie mam pojęcia jak wyznaczyć a (chodzi tu o zadanie z okreslaniem wzoru
funkcji na podst. wykresu)
mam coś takiego: y = −a(x−2)
2 + 4
skąd mam wziąć to a?
22 paź 20:42
Eta:
Musisz jeszcze mieć coś podane?
22 paź 20:46
em: mam parabolę z ramionami skierowanymi w dół o wierzchołku (2,4), oś Y jest przecięta w punkcie
y=1 i mam określić wzór tej funkcji. Nie mam pojęcia skąd wziąć to "a".
22 paź 20:59
Eta:
No teraz to jasne:
a<0 W(2,4) i A(0,1) −−− to punkt przecięcia z osiąOY
więc y= a( x −2)2 +4
podstaw za x= 0 i y= 1 i wyznacz "a"
22 paź 21:04
Bogdan:
Dobry wieczór
W = (2, 4), A = (0, 1),
Postać kanoniczna: y = a(x − x
w)
2 + y
w
| | −3 | |
1 = a*(0 − 2)2 + 4 ⇒ 1 = 4a + 4 ⇒ 4a = −3 ⇒ a = |
| |
| | 4 | |
22 paź 21:04
Bogdan:
Przepraszam Eto, nie zauważyłem Ciebie
22 paź 21:05
Eta:
22 paź 21:07
em: no i wszystko jasne

dziękuję bardzo
22 paź 21:09
Eta:
22 paź 21:12