Granica
zombi: Krysicki Włodarski:
Znaleźć granicę lewostronną i granice prawostronną
[ ] − to część całkowita z liczby.
Nie wiem jak to zrobić bo z jednej strony mam 0 a z drugiej prawie 0, a nie można skrócić.
28 sty 19:37
PW: | | b | |
Oszacować [ |
| ] zgodnie z definicją? |
| | x | |
28 sty 20:08
28 sty 20:09
zombi: Dzięki Godzio
28 sty 20:23
zombi: A jeszcze coś takiego:
Lewo i prawostronna
xe1x w punkcie x=0.
Bo takiego przykładu pan mi na lekcji nie pokazał, a nie wiem jak to zapisać.
limx→0− xe1x ( i nie wiem czy tak można zapisać, pewnie nie) = [0−]*0 = 0, bo
e1x→ e−∞ = 0
a
limx→0+ xe1x = [0+]*(+∞) = +∞
Nie bijcie jak bzdety totalne : ( mam słabą teorie w liceum.
28 sty 20:42
zombi: Podbijam bo jestem ciekaw jak z tym sobie poradzić.
28 sty 21:18
Krzysiek: lewostronna granica ok.
ale dla prawostronnej masz symbol nieoznaczony 0*
∞ i nie musi to być
∞
| | et | |
podstawienie t=1/x , t→+∞ i masz |
| |
| | t | |
korzystasz z tego,że funkcja wykładnicza szybciej zmierza do
∞ niż funkcja wielomianowa.
granica to +
∞ czyli tak jak napisałeś.
28 sty 21:31
zombi: Dzięki
28 sty 21:33
zombi: Jeszcze jeden przykład
Wpadłem na coś takiego, nie wiem czy trzeba to tak komplikować, ale:
| | x | | −√|x|2 | |
limx→0− |
| = limx→0− |
| = limx→0− |
| | √|sinx| | | √|sinx| | |
| | −√|x|*√|x| | |
|
| = 0*1=0 |
| | √|sinx| | |
Bo x<0, więc −|x|=−(−x)=x
lim
x→0+ analogicznie, więc ostatecznie f(0) = 0
28 sty 21:54
Godzio:
Pomysł dobry, tylko nie wiem czemu minus się pojawił w drugim przejściu.
28 sty 21:57
zombi: No bo tak w sumie
√|x|2 = |x|, ale jako, że x<0, to |x| daje mi −x, więc jeszcze jeden minus
walnąłem z przodu, żeby wrócić do x, tylko nie wiem czy już się nie pogubiłem z tymi minusami
28 sty 22:01
Godzio:
Ano ok, rozumiem
28 sty 22:13