Pazdro
bezendu:
Mam do rozwiązania nierówność
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| <0 |
| x(x+1) | | (x+1)(x+2) | | (x+2)(x+3) | |
D=R\{−3,−2,−1,0}
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Mam pisać, że korzystam ze wzoru |
| = |
| − |
| , czy od razu mogę rozwiązać ? |
| | n(n+1) | | n | | n+1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| <0 |
| x | | x+1 | | x+1 | | x+2 | | x+2 | | x+3 | |
3x(x+3)<0
x∊(−3,−2)∪(−2,−1)∪(−1,0)
28 sty 19:29
bezendu: ?
28 sty 19:50
a: NIE
28 sty 19:55
bezendu: Wole, żeby ktoś inny się wypowiedział.
28 sty 19:58
mix:
ok
można też rozwiązanie zapisać tak: x∊(−3,0)\{−1,−2}
28 sty 19:58
bezendu:
Ale to jest równoważny zapis przecież. I nawet taki mam w odpowiedziach.
28 sty 20:00
mix:
28 sty 20:00
bezendu:
Dziękuję.
28 sty 20:00
Mila:
Możesz nie pisać, możesz natomiast zapisać znak⇔
28 sty 20:02
bezendu:
Mila ale gdzie ten znak postawić ?
28 sty 20:03
zawodus: przy przejściu z jednej linii do drugiej
28 sty 20:04
bezendu: Dziękuję . A odnośnie brył nie będę wstawiał zadań bo wstawianie po 50 zadań mija się z celem.
28 sty 20:28
bezendu:

Wyznacz zbiór rozwiązań równania |x+1|+|x−2|=p w zależności od parametru p p∊R
(−
∞,−1) −2x+1
<−1,2) 3
<2,
∞) 2x−1
p∊(−
∞,3) brak rozwiązań
p∊{3} jedno rozwiązanie
p∊(3,
∞) dwa rozwiązanie
Ale w odpowiedzi jakoś inaczej ?
28 sty 21:05
Piotr 10: dla p=3 nieskończenie wile rozwiązań
28 sty 21:06
bezendu:
no tak pomyłka ale to i tak nie jest poprawnie
28 sty 21:06
mix:
dla p=
3 −−
nieskończenie wiele rozwiązań
28 sty 21:07
Piotr 10: To weź zobacz czy dobrze wyliczyłeś wcześniej, tak gdzieś musi tkwić błąd zapewne
28 sty 21:07
bezendu:
Tak, wiem ale to wszystko jest źle.
28 sty 21:08
bezendu:
Dobrze wyliczyłem, bo sprawdzałem.
28 sty 21:08
zawodus: co jest źle?
28 sty 21:16
zawodus: co jest źle?
28 sty 21:16
bezendu: Moje rozwiązanie, nawet z poprawką mix.
28 sty 21:17
zawodus: a jaka jest niby odpowiedź?
28 sty 21:18
bezendu: Na pewno nie taka jak ja podałem.
28 sty 21:20
zawodus: Odpowiedź jest pewnie taka:
Dla p<3 x = ∅
| | 1−p | | p−1 | |
Dla p>3 x∊{ |
| ; |
| } |
| | 2 | | 2 | |
Dla p=3 x ∊<−1;2>
28 sty 21:21
bezendu: No jak byś spisał z mojego arkusza. Tylko czemu taka ?
28 sty 21:22
mix:

pamiętaj,że
p≥0 !
28 sty 21:23
bezendu:
To pierwsze i ostatnie jestem w stanie zrozumieć, ale środkowy warunek niezrozumiały jest dla
mnie.
28 sty 21:24
bezendu: I czemu teraz to p≥0 ?
28 sty 21:24
mix:
|x+1|+|x−2|≥0 ..... jasne?
28 sty 21:25
bezendu:
|x+1|+|x−2|=p
Ale po narysowaniu to jest tylko>0 a czemu warunek ≥ ?
28 sty 21:26
zawodus: nie słuchaj tylko napisz tak ja ja podałem...
28 sty 21:30
zawodus: dla
x ∊ (−∞,−1)
liczysz rozwiązanie
dla x∊ (2,+∞)
liczysz rozwiązanie
28 sty 21:31
Mila:
Nie pytają Cię, ile rozwiązań ma równanie lecz jakie w zależności od parametru p.
28 sty 21:32
bezendu:
Trudno nie słuchać Ety chyba nauczyciel zawsze ma rację, ale sam nie wiem po co to p≥0
I wytłumacz ten drugi warunek, bo nie chcę przepisywać bez zrozumienia.
28 sty 21:32
bezendu: ?
28 sty 21:35
mix:
Tym razem wprowadziłam Cię w błąd, nie doczytałam treści

Zobacz co napisała
Mila
28 sty 21:41
bezendu:
Wiem co napisała Mila, ale nie rozumiem zapisu tego drugiego warunku.
28 sty 21:43
bezendu: ?
28 sty 21:47
ZKS:
No jak nie rozumiesz?
Dla x ∊ (−
∞ ; −1) otrzymujesz równanie postaci
−x − 1 − x + 2 = p
−2x = p − 1
| | 1 − p | |
x = |
| to jest Twoje rozwiązanie równania dla x ∊ (−∞ ; −1). |
| | 2 | |
Tak samo robisz dla pozostałych x. Najzwyczajniej w świecie rozwiązujesz równanie ze zmienna x.
28 sty 21:50
bezendu:
I trzeba było tak od razu pisać ! Dziękuję.
28 sty 21:52
mix:
miałeś funkcję
3 dla x∊<−1, 2)
2x−1 dla x ≥2
−2x+1 dla x <−1
dla p>3 −2x+1= p ⇒x=.... i 2x−1=p ⇒ x=....
28 sty 21:53
bezendu: Eta dziękuję, już wiem o co chodzi.
28 sty 21:54