F kwadratowa. (nierówności)
Justa: Drodzy Matematycy!
Proszę o wskazówki w rozwiązaniu zadania, bo mam wrażenie, że mózg mi gdzieś wywiało.. i
wszystko się miesza w pustej głowie.
A mianowicie mowa tu o zadaniu o następującej treści:
Rozwiąż nierówność:
|x2−x|−|x−5|≤3
i moje pytanie tak na sam początek:
1) czy mogę rozwiązać to zadanie wyznaczając miejsca zerowe
czyli z x2−x →f(1)=0; f(0)=0
i z x−5 →f(5)=0
a następnie określić dzięki nim przedziały
1o (−∞;0)
2o <0;1)
3o <1;5)
4o <5;+∞)
i rozpatrzeć daną nierówność w tych 4 przypadkach? czy jestem w błędzie?
28 sty 19:26
Bizon:
... ciepło ... ciepło −
28 sty 19:29
Justa: hmmm.. to tyle dobrego, a w czym tkwi błąd mojego rozumowania ?
28 sty 19:31
Bizon:
więcej wiary w Siebie −
28 sty 19:32
Justa: ok, wzięłam sobie dobrą radę do serca i zrobiłam tak :
1o x∊(−∞:0)
x2−x−(−x+5)≤3
x2≤8
x∊<−2√2; 2√2> uwzględniając to z założeniem x∊<−2√2;0)
2o x∊<0;1>
x2−x−(−x+5)≤3
x2≤8
x∊<−2√2; 2√2> uwzględniając to z założeniem x∊<0;1)
3o x∊<1;5)
x2−x−(−x+5)≤3
x2≤8
x∊<−2√2; 2√2> uwzględniając to z założeniem x∊ <1;2√2>
4o x∊<5;+∞)
x2−x−x+5≤3
x2≤−2 ←sprzeczne.
Rozwiązanie końcowe: X∊<−2√2;2√2>
dobrze ? czy czegoś brakuje?
28 sty 19:55
Mila:

f(x)=|x
2−x|−|x−5|
g(x)=3
w przedziale <0,1) masz taką nierówność:
−x
2+2x−8≤0
Δ<0 funkcja przyjmuje tylko wartości ujemne w tym przedziale
x∊<0,1)
odp, dobra
28 sty 21:22
Justa: hmmm.. x∊<0;1)
|x2−x| → i gdy podstawie jako x=0 → otrzymam |0|
byłam przekonana, że zero w wartości bezwzględnej może być i wtedy bez zmian.
ale dziękuję.
28 sty 21:32
Mila:
Tak , dla zera jest dobrze, ale dalej nie.
To ma być przedział (0,1) .( Ze względu na |x2−x| )
Przedziały mają być takie:
(−∞,0>
(0,1)
<1,5)
<5,∞)
28 sty 21:44
Justa: <o:1)
gdy podstawię np.
12 →|(
12)
2−
12| =|−
14|
faktycznie. dziękuję
28 sty 21:53
Mila:
Justa przedział (0,1), z funkcją kwadratową w |..| trzeba uważać.
28 sty 21:56
Justa: dzięki dzięki

Rada, na pewno się przyda ; )
28 sty 22:00
Mila:
28 sty 22:18