Wyznacz liczbę odcinków.
Mowqi: Mam problem z takim zadaniem:
Na płaszczyźnie zaznaczono n punktów, n ≥ 3, z których dowolne trzy nie są współliniowe.
Wyznacz n, wiedząc, że liczba wszystkich odcinków łączących te punkty jest równa 45. Bardzo
prosiłbym o pomoc. Poziom I LO także rozwiązanie bez kombinatoryki tylko wchodzi w grę.
28 sty 19:17
Mowqi: Wie ktoś jak to zrobić?
28 sty 20:09
Mila:

Z jednego punktu poprowadzisz (n−1) odcinków, masz n punktów
| n*(n−1) | |
| liczba wszystkich odcinków, zastanów się dlaczego podzielone przez 2. |
| 2 | |
28 sty 20:24
Mowqi: Podzielone przez 2 ponieważ każdy odcinek liczy się dwukrotnie? No dobrze teraz jakbym
| | n*(n−1) | |
podstawił tak: |
| = 45 Mnożę obustronnie przez 2 ⇔ n(n−1) = 90⇔n2 − n − 90 = 0 |
| | 2 | |
Co dalej z tym zrobić?
28 sty 20:30
Mila:
Równanie :
n*(n−1)=90 rozwiązujesz w pamięci;
iloczyn kolejnych liczb naturalnych jest równy 90 tylko dla 9 i 10.
n=10 ( większa)
28 sty 20:36