Oblicz granice ciągu
o3: Proszę o rozwiązanie

x→
∞= (
√n2+3n−1 −n)
28 sty 19:15
o3: Pomoże ktoś? Chociaż wynik...
28 sty 20:21
ICSP: = √n2 + 3n − 1 − n
28 sty 20:22
KUZDE: | | √n2 + 3n − 1 − n )*( √n2 + 3n − 1 + n ) | |
= |
| |
| | √n2 + 3n − 1 + n | |
28 sty 20:31
o3: Za każdym razem wychodzi mi 3
28 sty 22:20
KUZDE: | | n2 + 3n − 1 + n2 | | 3n−1 | |
= |
| = |
| = |
| | √n2 + 3n − 1 + n | | √n2 + 3n − 1 + n | |
| | | |
|
| = |
| | | | n2 | | 3n | | 1 | | √n2( |
| + |
| − |
| ) + n | | | n2 | | n2 | | n2 | |
| |
| |
| → |
| | 3 | | 1 | | n[( √1 + |
| − |
| ) + 1] | | | n | | n2 | |
| |
| | | |
|
| → kolejno ( licznik 3 − 0 ) / |
| | | | 3 | | 1 | | [( √1 + |
| − |
| ) + 1] | | | n | | n2 | |
| |
mianownik ( P{1 + 0 −0 } + 1 → 3/2
28 sty 22:39
o3: KUZDE, dziękuję Ci.
28 sty 22:40
KUZDE: to co w nawiasach jest cale pod pierwiastkiem, jezeli po otwarciu nawiasu jest pierwiastek.
28 sty 22:40
KUZDE: proszę
28 sty 22:41
ICSP: a mi nadal wychodzi granica równa
√n2 + 3n − 1 − n
28 sty 22:46