Oblicz długość boku trójkąta równobocznego, wiedząć, że bok ten jest o 2 cm dłuż
Anita: Oblicz długość boku trójkąta równobocznego, wiedząć, że bok ten jest o 2 cm dłuższy od
wysokości tego trókąta
Wiem , że rozwiązania są na necie ale mam problem i dylemat .
jestem przy
a(2−
√3)=4/(2−
√3
i nie wiem dlaczego wychodzi później takie równanie .
a=4(2+√3)/(2−√3)(2+√3)
a=4(2+√3)/4−3
a=4(2+√3)
Plz Help

to ważne !
agulka: Należy rozwiązać ukł. równań:
a=h+2
Z drugiego równania obliczam a i wstawiam do pierwszego równania.
| | 2√3 | | 2(2−√3) | | 2√3+4−2√3 | | 4 | |
a=h+2= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 2−√3 | | 2−√3 | | 2−√3 | | 2−√3 | |
Teraz muszę pozbyć się pierwiastka w mianowniku. W tym celu mnożę licznik i mianownik przez
2+
√3 czyli
| 4 | | 2+√3 | | 8+4√3 | |
| * |
| = |
| =4(2+√3) |
| 2−√3 | | 2+√3 | | 1 | |