Ciagi ciagi
Mariuszzz: Współczynniki przy niewiadomej x w równanie 3x +5x ...+(2n+3)x = 240 są kolejnymi wyrazami
pewnego ciągu arytmetycznego . Wyznacz n wiedząc ,że rozwiązaniem równania jest liczba 3
Nie czaje sensu tego zadania..
28 sty 18:44
Bizon:
mówiąc "po polsku"
3, 5,..., (2n+3) stanowią ciąg arytmetyczny ...
28 sty 19:11
Bizon:
a
1=3 r=2
Policzmy ile wyrazów ma ten ciąg skoro a
k=2n+3
a
k=a
1+(k−1)r
zatem:
2n+3=3+(k−1)2 ⇒ 2n+2=2k ⇒ k=n+1
teraz już możemy policzyć S
k
| | 3+2n+3 | |
Sk= |
| (n+1) ⇒ Sk=(n+3)(n+1) |
| | 2 | |
Z treści zadania wiesz, że S
k*x=240 gdzie x=3 czyli S
k=80
(n+3)(n+1)=80
n
2+4n−77=0
√Δ=18
n=7 drugi nie należy do N
+
28 sty 19:26
Mariuszzz: Dziękuje ; )
28 sty 20:09
Bizon:
−
28 sty 20:16