w czym błąd?
Mona: Hej. Co robie źle że nie wychodzi mi poprawny wynik?
| | 3 | |
Wyniki mają być −1 i |
| a mi wychodzi:
|
| | 2 | |
|2−3x|
2=3x<0
3x>2
x>−1
2+3x≥0
3x≤2
I tutaj?
4(x−2)2−(2x+3)2 = 2x+(3x−1)
4( x2−4x+4) − 4x2 +12x+9=2x−3x+1
4x2−16x +16−4x2 +12x+9 = 2x −3x+1
−16x+12x−2x+3x=1−16−9
−3x=−26
Pozdrawiam
22 paź 19:38
grus-grus: co masz z robić z tym |2−3x| ?
4( x2−4x+4) − (4x2 +12x+9)=2x+3x−1
22 paź 20:22
Mona: Dzięki!
w 1. trzeba rozwiązać równanie x+|2−3x|=4
23 paź 11:03
tim: Dla:
2 − 3x ≥ 0
−3x ≥ −2
3x ≤ 2
Rozwiązaniem jest:
x + 2 − 3x = 4
−2x = 2
x = −1
≤ 23
Dla:
2 − 3x < 0
− 3x < − 2
3x > 2
Rozwiązaniem jest:
x − 2 + 3x = 4
4x = 6
23 paź 11:13