rownania wykladnicze - rozszerzenie
wylf: rozwiazac rownania:
a ) 3
x − 2
x = 1
b) 5
x + 12
x = 13
x
c ) 5
x − 2
x = 4
x + 5
x−1
odpowiedzi widze, ze a) = 1 , b) =2 , c) = 2 ,ale nie wiem jak to wykazać, proszę o pomoc
przynajmniej z 1 przykładem, to może zrobie następne, bo jeszcze mam wiecej tego
28 sty 18:16
wylf:
28 sty 20:09
daras: za to płacą 1 000 000 $
28 sty 20:42
mix:

1/ 3
x−2
x=1 ⇔
2x+1=
3x
wykresy przecinają się tylko w jednym punkcie P :
x=1
28 sty 20:57
KUZDE: w 2, latwo udowodnic, ze dla x > 2 rownanie nie ma rozwiazan. Jak nie widzisz, to moge
podrzucic swoj tok myslenia.
28 sty 22:51
wylf: ok, a 3 ?
29 sty 16:12
wylf: ref
29 sty 19:15
wredulus_pospolitus:
5x − 2x = 4x + 5x−1 <=> 5x − 5x−1 = 4x + 2x <=> 4*5x−1 = 2x(2x+1) <=>
<=> 5x−1 = 2x−2(2x+1)
29 sty 19:24