matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Klaudia:
Wiedząc, że tgα=3 oblicz wartość wyrażenia:
sin
2
α+sin(π−α)cosα+8cos
2
(π+α)
2sin
2
α+sinαcos(π+α)+cos
2
α
Proszę o pomoc
28 sty 18:00
Kaja:
sinα
tgα=
cosα
sinα
3=
cosα
sinα=3cosα
sin
2
α+sinαcosα+8cos
2
α
=
2sin
2
α−sinαcosα+cos
2
α
9cos
2
α+3cos
2
α+8cos
2
α
=
=
18cos
2
α−3cos
2
α+cos
2
α
20cos
2
α
20
5
=
=
=
16cos
2
α
16
4
28 sty 18:04
Klaudia:
dziękuje
28 sty 18:29