matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosta całka
aly:
Jak obliczyć całkę z:
4
dx bez użycia wzoru?
x
2
−9
28 sty 17:41
ICSP:
Ułamki proste.
28 sty 17:41
aly:
Cały czas próbuje a dalej nie wychodzi mi taki wynik jak ze wzoru
28 sty 17:52
ICSP:
28 sty 17:53
PW:
1
1
6
−
=
x−3
x+3
x
2
−9
Tak działasz i nic?
28 sty 17:58
aly:
Ok wyszło, dzięki
28 sty 17:58
Janek191:
4
A
B
=
+
/ * ( x − 3)*( x + 3)
x
2
− 9
x − 3
x + 3
4 = ( x + 3)*A + ( x − 3)*B = Ax + 3A + Bx − 3 B = ( A + B) x + (3A − 3 B) zatem A + B = 0 i 3A − 3 B = 4 B = − A i 3A − 3*( − A) = 4
2
B = − A i 6 A = 4 ⇒ A =
3
2
B = −
A = {2}{3}
3
czyli
4
2
3
2
3
=
−
x
2
− 9
x − 3
x + 3
28 sty 18:03