wykres ciągu(a_n) jest zawarty w wykresie paraboli.
AK47: zad 1) wykres ciągu(an) jest zawarty w wykresie paraboli. wyznacz wzór ogólny tego ciągu i
oblicz jego ósmy wyraz jeśli:
a) wierzchołek paraboli ma współrzędne W(3,9) oraz a1 =5
b)parabola przecina oś OX w punktach −2 i 4 oraz a6 =8
zad 2)naszkicuj wykres ciągu an określonego wzorem an =f(n). Które wyrazy tego ciągu są
wieksze od 1
f(x)=x2−8x+12
Dziekuję za pomoc
28 sty 17:31
Janek191:
a)
f(x) = a*( x − p)2 + q
W = ( 3; 9) ⇒ p = 3 , q = 9
a1 = 5 ⇒ f(1) = 5
Mamy zatem
f(1) = a*( 1 − 3)2 + 9 = 5
a*(−2)2 + 9 = 5
4a = 5 − 9 = − 4
a = − 1
−−−−
więc
f(x) = − 1*( x − 3)2 + 9 = − ( x − 3)2 + 9
zatem
an = − ( n − 3)2 + 9 = − ( n2 − 6n + 9) + 9 = − n2 + 6n i n ∊ N \ {0}
an = − n2 + 6 n
==============
zatem
a8 = − 82 +6*8 = − 64 + 48 = − 16
===========================
28 sty 17:46
Janek191:
b) x1 = − 2 x2 = 4 − miejsca zerowe funkcji
f(x) = a*( x − x1)*( x − x2)
więc
f(x) = a*( x + 2)*(x − 4)
oraz a6 = f(6) = 8
więc
f(6) = a*( 6 + 2)*( 6 − 4) = 8
a*8*2 = 8 ⇒ 2a = 1
a = 0,5
Mamy zatem
f(x) = 0,5*( x + 2)*( x − 4)
czyli an = 0,5*( n + 2)*( n − 4) = 0,5*( n2 −4n +2n − 8) =0,5 n2 − n − 4 , n ∊ N+
an = 0,5 n2 − n − 4
================
oraz
a8 = 0,5*82 − 8 − 4 = 0,5*64 − 12 = 32 − 12 = 20
========================================
28 sty 17:54
AK47: Dziękuję
28 sty 18:04