Równania okręgu
Zorro: Wyznacz środek i promień okręgu:
1. x2+2x+1+y2−10x+25=6
2. x2+y+2x−4y+4=0
3. x2+y2−8x−2y−8=0
Bardziej niż na rozwiązaniu zależy mi na wytłumaczeniu krok po kroku jak mam się za to zabrać.
Z góry dziękuję za pomoc.
28 sty 16:30
J: 1) ⇔ (x +1)2 + (y−5)2 = (√6)2 i odczytujesz środek: S(−1;5) ; promień: √6
28 sty 16:34
Zorro: Podobno mam tu zastosować wzory skróconego mnożenia. Tylko które i jak?
28 sty 16:34
Zorro: @J To na pewno jest dobrze? W odpowiedzi mam S(1,0) ; promień: √8
28 sty 16:37
J: Wykonaj wzory skróconego mnożenia w równaniu,które Ci podałem i dostaniesz
dokładnie równanie 1)
(a+b)2 = a2 +2ab +b2
(a−b)2 = a2 −2ab +b2
28 sty 16:39
J: Przepraszam, moja pomyłka... myslałem,że tam jest −10y , a faktycznie jest −10x. Policzę
jeszcze raz
28 sty 16:42
J: Okrąg o środku S(1,0) i promieniu : √8 ma równanie:
(x−1)2 + (y−0)2 = 8 , czyli: x2 −2x +1 + y2 = 8 , a to równanie jest inne niż 1.)
28 sty 16:53
Zorro: W takim razie te odpowiedzi muszą być złe. Pytanie tylko jak rozwiązać to pierwsze i pozostałe
równania? Co zrobić z tym 10x?
28 sty 16:58
Aga1.: 2) nie jest równaniem okręgu.
28 sty 17:02
J: Przepisz jeszcze raz te równania, bo wyrażnie coś tu nie gra
28 sty 17:04
J: Wydaje mi się, żę w pierwszym równaniu powinno być −10y, a w drugim któreś y musi być do
kwadratu.
28 sty 17:06
Zorro:
2.
x2+y+2x−4y+4=0
i zostało to rozwiązane w taki sposób:
(x+1)2+(y−1)2=1
3.
x2+y2−8x−2y−8=0
rozwiązanie:
(x−4)2+(y−1)2=8+16+1
28 sty 17:09
Zorro: Teraz dowiedziałem się że jest tak jak pisze @J.
1. x2+2x+1+y2−10y+25=6
2. x2+y2+2x−4y+4=0
Bardzo przepraszam za zamieszanie to dlatego, że zadania nie są moje i ktoś musiał je po prostu
źle przepisać.
28 sty 17:13
J: Toż Ci mówię, że musiało być y2. Inaczej tak jak napisała "Aga1", to nie jest równanie okręgu
28 sty 17:13
J: Ad1. Patrz post 16:34,tam jest rozwiązanie.
28 sty 17:15
Aga1.: 2) pewnie takie równanie
x2+y2+2x−4y+4=0
(x2+2*1x+12)+(y2−2*2y+22)−1−4+4=0
(x+1)2+(y−2)2=1
28 sty 17:19