Objętość bryły ograniczonej walcem kołowym
Piotrek22: Obliczyć objętość bryły ograniczonej walcem kołowym x
2+y
2=4 oraz płaszczyznami z = x+ 2y +3,
y=0, z = 0 (dla y ≥ 0 )
wiem ze na osi x i y bedzie to kolo o promieniu r = 2 co tutaj bedzie obszarem calkowania ?
trzeba przejsc na wspolrzędne biegunowe? tak sadze ale nie wiem jak do tego podejść jakies
naprowadzenie potrzebuje
28 sty 16:29
Krzysiek: tak, najlepiej na biegunowe przejść
x=rcosα
y=rsinα
r∊[0,2]
α∊[0,π] (bo y≥0 )
|J|=r
granice całkowania dla 'z' masz dane
28 sty 18:37