dowód
weronique: Udowodnij, że dla dowolnej liczby całkowitej n, liczba n3 + 6n2 + 11n + 6 jest podzielna
przez 6.
28 sty 16:26
ICSP: n
3 + 6n
2 + 11n + 6 = (n+1)(n+2)(n+3)
Iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 3! = 6
Ubierz to ładnie w słowa i dowód gotowy
28 sty 16:42
weronique: a jak to zrobić rozkładem na czynniki poprzez użycie twierdzenia o pierwiastkah całkowitych
wielomianu?
28 sty 17:09
PW: Całkowitymi pierwiastkami mogą być dzielniki liczby 6. Sprawdzić kolejno −1, −2, −3 i
oczywiście nie wykonywać żadnych dzieleń, tylko wyciągnąć wniosek taki jak ICSP.
28 sty 17:14
Mila:
Tak.
28 sty 17:16
ICSP: albo tak :
n
3 + 6n
2 + 11n + 6 = n
3 + 11n + 6(n
2 + 1)
zatem trzeba pokazać, że :
6 | n
3 + 11n
Istotnie :
n
3 + 11n = n
3 − n + 12n = (n−1)*n*(n+1) + 6 * 2n
Dodać odpowiedni komentarz i gotowe
28 sty 17:20