oblicz sumę
Matejko: oblicz sumę pięćdziesięciu najmniejszych dodatnich rozwiązań równania
a) cos3x=cosx
cosx(cos2x−1)=0
cosx=0 cosx=1 cosx=−1 jak to szybko obliczyć?
28 sty 16:22
Matejko: ?
28 sty 16:56
PW: Szybko to znaczy jak? Normalnie − wypisz wszystkie serie rozwiązań, odrzuć z nich liczby ujemne
i zero, zostaw 50 najmniejszych dodatnich
28 sty 17:04
Matejko: mógłbym prosić żeby ktoś to policzył?
28 sty 19:25
Bizon:
to zapytam Cię tak?
...a jakie są te dodatnie rozwiązania tego równania ?
28 sty 19:34
Matejko: cosx=0 dla pi2, 3pi2......
cosx=1 dla 0,2pi...........
cosx=−1 dla pi,3pi.........
28 sty 19:58
KUZDE: cos x = 0 dla pi/2 + 2k* pi v 3/2pi + 2k*pi
cos x = 1 dla 0 + 2k*pi
cos x = −1 dla pi + 2k*pi
od < 0 do 2pi ) ( w nastepnych tak samo ) mamy 4 rozwiazanie rowne 3pi + 8*k*pi , k ∊ N
wiec pierwsze 48 rozwiazani miesci sie w pierwszych 12 "przedziałach"
suma = 12 * 3pi + 8pi ( 0 + 1 + 2 + ... + 10 + 11 )
kolejne 2 rozwiazania to pi/2 i pi dla k = 12 suma tych 2 rozwiazan to 3/2pi + 4*12
28 sty 20:28
Mila:

Rozwiązania to kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego:
S
50= ... oblicz
28 sty 20:51