funkcja
Kostek:
f(x)= |x2−4|− 2x chodzi o narysowanie
Czy trzeba to na 3 przedziały:
(−∞,−2)
<−2,2)
<2,∞)
28 sty 16:15
Dziabong: Jo
28 sty 16:19
J: Wystarczy w dwóch: x∊(−∞;−2> oraz x∊<2;+∞)
28 sty 16:20
Kostek: a takie coś jak |x−2|+|y| = 2
na x≥2 i y≥0
x≥2 i y<0
x<−2 i y≥0
x<−2 y<0
?
28 sty 16:21
J: Pierwsze dwa dobrze.
I dalej:
x<2 i y≥0
x<2 i y<0
28 sty 16:24
Kostek:
Ale jak to teraz namalować
dla pierwszego warunku mam:
x−2+y=2
y=−x+4 to w jakimś przedziale ?
28 sty 16:27
Kostek: ?
28 sty 16:32
Kostek: ?
28 sty 16:38
Kostek: ?
28 sty 16:40
Kostek: Czyli trzeba być studentem, żeby dostać tutaj rozwiązanie ?
28 sty 16:53
Wazyl: Narysuj wszystkie 4 funkcje liniowe w jednym układzie wsp. Podziel ze względu na "x" na dwie
części. Następnie popatrz gdzie y≥0. Bedzie to dla x≥2 pierwsza funkcja. Itd.
28 sty 16:57
Kostek: Dzięki w końcu ktoś pomógł. Nie długo będzie trzeba błagać o pomoc ? Dzięki jeszcze raz J
28 sty 16:58
Aga1.:

| 1 | |
| całego rozwiązania (kolor niebieski) |
| 4 | |
y≥0 na zielono, x≥2 na czerwono i część prostej y=−x+4 na niebiesko
28 sty 16:59
Kostek:
Aga czyli co będzie rozwiązaniem ? mam 4 funkcje teraz
28 sty 17:00
polo: lepiej tak
|y|=2−|x−2|
Teraz jeśli
y≥o to mamy 2−|x−2|
jeśli
y<0 to mamy |x−2|−2
Dostaniesz taki romb
28 sty 17:01
polo: napisz do mnie na gadu

to ci powiem co i jak
28 sty 17:02
Kostek: ale mam problem z rysowaniem jak mam y≥0 i y<0 nie wiem jak mam to interpretować na osi
28 sty 17:02
Aga1.:

gdy y≥0 to y=−Ix−2I+2
y
1=Ix−2I kolor pomarańczowy
y
2=−Ix−2I kolor zielony
y
3=−Ix−2I+2 (część wykresu znajdująca się nad osią x i na osi x kolor niebieski)
28 sty 17:12
Kostek:
Dziękuję Aga1
28 sty 17:13