zadanie z parametrem - DO SPRAWDZENIA!!
m: Dana jest funkcja kwadratowa: f(x)=mx2+2mx+2−m. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
ktorych ma dwa rożne pierwiastki, których suma sześcianów jest mniejsza od 2.
liczę Δ funkcji:
Δ=(2m)2−4*m*(2−m)=4m2+4m2−8m = 8m2−8m
zeby miała dwa różne pierwiastki to musi spełniać założenie, że
8m2−8m>0
czyli Δm, albo przekształcam równanie w :
8m(m−1)>0
stąd wychodzi, że
8m>0 ⇒m>0
lub
m−1>0 ⇒m>1
m13+m23<2
03+13<2
1<2
28 sty 16:00
Piotr 10: 10 m≠0
20 Δ >0
30 x13+x23 < 2 ( tutaj wzory Viete'a) pokombinuj
28 sty 16:02
PW: 8m(m−1) > 0 ⇔ (m>0∧m−1>0) ⋁ (m<0∧m−1<0)
− Iloczyn jest dodatni, gdy oba czynniki są tego samego znaku.
Masz tam błędne wnioskowanie!
28 sty 16:09
m: to w takim układzie jak wyznaczyć wartości parametru m?
z wzoru viete'a na sume to by było
x
13+x
23=
−b3a3 =
−83 83
jakoś nie mam koncepcji na to
28 sty 16:09
Piotr 10: x13+x23=(x1+x2)3 −........ pomyśl
28 sty 16:11
m: pod sumę x1 i x2 podłożyć −b/a i to do 3?
28 sty 16:13
PW: Wzór jest taki:
x13+x23 = (x1+x2)(x22−x1x2+x22)
Teraz myślimy jak przekształcić wyrażenie w drugim nawiasie, by można było wykorzystać wzory
Viete'a, jest to sposób znany, wykorzystywany w zadaniach z sumą x12+x22.
28 sty 16:58
PW: Chochlik − w drugim nawiasie powinno być (x12 − ...
28 sty 17:00
m: czyli w drugim nawiasie mogę zmienić wyrazy tak aby otrzymać sumę odjąć iloczyn?
28 sty 17:28