Roziąż równanie różniczkowe liniowe
Jan: rozwiąż równianie rózniczkowe liniowe:
y' + 2xy = x
28 sty 15:55
pigor: ..., może np. tak :
y'+2xy= x ⇔
dydx= x−2xy /* dx ⇔ dy= −x(2y−1)dx /:(2y−1) ⇔
⇔
dy2y−1= −xdx ⇒ ∫
dy2y−1= − ∫xdx ⇔
12 ∫
2dy2y−1= −
12x
2 ⇔
⇔
12ln|2y−1|= −
12x
2+c ⇔ ln|2y−1|= − x
2+c ⇔ |2y−1|= e
−x2+c ⇔
⇔ 2y−1= ±e
ce
−x2 ⇔ 2y= ±Ce
−x2+1 ⇔
y= Ce−x2+12. ...
29 sty 00:34
daras: Krysicki Włodarski t.2 str.3
29 sty 09:32
Jan: A w równaniach liniowych nie robi się tak, ze to co stoi po prawej stronie( w tym przypadku x)
kasuje się i liczy tylko równanie z niewiadomymi po lewej stronie? Bo @pigor chyba policzył
równanie roździelne a nie liniowo?
29 sty 14:04
pigor: .... , nic się nie kasuje, tylko możesz liczyć" po bożemu" , czyli
równanie charakterystyczne (uproszczone) y'+2xy= 0, potem
np. uzmienniać stałą , albo przewidując rozwiązanie..:, bo ja − tak
sobie − zrobiłem rozdzielając zmienne, co nie zawsze jest możliwe i tyle .
29 sty 14:11