Drugi, dziewiąty i trzydziesty siódmy wyraz rosnącego ciągu
Matejko: Drugi, dziewiąty i trzydziesty siódmy wyraz rosnącego ciągu arytmetycznego są kolejnymi
wyrazami ciągu geometrycznego, a ich suma jest równa 147. wyznacz wzór ogólny ciągu
geometrycznego. proszę o pomoc. Nie wiem czy suma wyrazów arytmetycznego czy geometrycznego
jest równa 147 i nie wiem za bardzo jak się za to zabrać
28 sty 15:51
Matejko: robiłem tak, że 3a1+45r=147 i tak sobie o wywnioskowałem a1=4 r=3 i reszta cudownie wyszła,
odp poprawna, ale jak to policzyć xd to a1 i r
28 sty 15:56
Kostek:
a1+r+a1+8r+a1+36r=147
3a1+45r=147 / :3
a1+15r=49⇒a1=49−15r
(a1+8r)2=(a1+r)(a1+36r)
(49−15r+8r)2=(49−15r+r)(49−15r+36r)
(49−7r)2=(49−14r)(49+21r)
teraz już wiesz ?
28 sty 15:57
28 sty 16:09