Monotoniczność funkcji
nieumiem: x2+x+(2x−1)ex−1 Oblicz monotoniczność funkcji.
Obliczyłam już jej pochodną: 2x+1+2xex−1+2ex−1−ex−1
nie umiem przyrównać tego do zera, jakieś pomysły?
28 sty 15:48
nieumiem: up
28 sty 16:54
Patronus:
2x+1 + 2e
x+1 + 2xe
x−1 − e
x−1 = 0
2x+1 + e
x−1(2 + 2x − 1) = 0
2x+1 + e
x−1(2x+1) = 0
(2x+1)(1+e
x−1) = 0
może teraz lepiej wygląda?
28 sty 16:57
nieumiem: zdecydowanie

a jeszcze mam pytanie, skoro e do jakiejś potęgi zawsze daje liczbę nieujemną
to mogę wyrażenie 1+e
x−1 podzielić i wyjść na równanie 2x+1=0

28 sty 17:14