.
Piotr 10: ostrosłupy
Wysokość prawidłowego trójkątnego ostrosłupa jest 3 razy dłuższa od krawędzi podstawy. Wyznacz
cosα, gdzie α jest miarą kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi.
No rysunek mam, może ktoś wskazówkę dać ?
28 sty 15:33
Aga1.:

H=3a
b
2=H
2+x
2
Ze wzoru na pole
z twierdzenia cosinusów oblicz cos α w czerwonym trójkącie.
28 sty 17:48
Piotr 10: A x nie powinien wynosić
28 sty 18:16
zawodus: a co to jest x

?
28 sty 18:18
Piotr 10: | | 1 | |
Zobacz na rysunek wyżej(w środku podstawy jest iks). i Wg mnie to |
| wysokości trójkata |
| | 3 | |
równobocznego
28 sty 18:19
zawodus: x=2/3 wysokości...
potem masz pitagorasa dla trójkąta xbH
28 sty 18:20
Piotr 10: ale ja tego nie widzę,

. skąd wiadomo, że 2/3 h?
28 sty 18:22
Piotr 10: A ok, źle zauważyłem, myślałem, że iks gdzie indziej leży ok dzięki
28 sty 18:24
zawodus: spodek wysokości w ostrosłupie prawidłowym pada na środek okręgu opisanego na trójkącie.
mamy trójkąt równoboczny, czyli jest to np punkt przecięcia środkowych...
środkowe przecinają się w stosunku 2:1
Stąd krótszy odcinek to 1/3 wysokości, a dłuższy to 2/3?
jasne?
28 sty 18:24
Piotr 10: tak, tak źle patrzyłem
28 sty 18:25
zawodus:
28 sty 18:27
Piotr 10: Ałe tutaj liczeń jest
jakby ktoś mógł sprawdzić
28 sty 18:40
zawodus: nie masz odpowiedzi?
28 sty 18:45
Piotr 10: nie mam : / , a takie dziwny liczby wychodzą, że wziąłem się za inne zadanie
28 sty 18:49
28 sty 18:58
28 sty 19:00
Piotr 10: właśnie robiłem podobne zadanie ''w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest 3
razy dłuższa od krawędzi podstawy.
a. Wyznacz cosinus kąta między ścianami bocznymi tego ostrosłupa.''
i dobrze mi wyszło
28 sty 19:01