rozwiąż nierówność
Lasz: udowodnij, że:
n2 − n√n2−4 > 2
28 sty 15:03
ICSP: Coś wiadomo o n ?
28 sty 15:06
Lasz: dla dowolnej liczby naturalnej n > 1
28 sty 15:07
ICSP: Pomnóż licznik i mianownik lewej strony przez n
2 + n
√n2 − 4
| | n2 − n√n2 − 4 | |
L = |
| = ... |
| | 1 | |
28 sty 15:12
Ksss: a można to zrobić opisowo? tj:
najmniejsza wartość n dla naturalnego n > 1 to 2.
podstawiając za n=2:
22 − 2√4−4 = 4 − 0 = 4
4 > 2
Nierówność tożsamościowa.
28 sty 15:23
ICSP: teraz sprawdź co się dzieje dla n = 3
Potem dla n = 4
.
.
.
28 sty 15:24
pigor: ..., no to możesz np. tak : twoje n>1 , to mało,
musi być
n ≥2, wtedy masz nierówności równoważne :
n2−n√n2−4 > 2 /+
14(n
2−4) ⇔
⇔ n
2−2*n*
12√n2−4+
14(n
2−4) > 2+
14(n
2−4) ⇔
⇔ (n−
12(
√n2−4)
2 > 2+
14n
2−1=
1+14n2 > 0 c.n.u. . ...
28 sty 15:43