Funkcje
Oli: Podaj wpolrzedne pkt przeciecia sie wykresu funkcji f z osia y, gdy funkcja f okreslona jest
wzorem:
| | ⎧ | −2x+3 gdy x≤1 | |
| a) f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2x−8 gdy x>1 | |
| | ⎧ | 5 gdy x<0 | |
| | ⎜ | | |
| b) f(x)= | ⎨ | 1 gdy 0≤x<2 |
|
| | ⎜ | | |
| | ⎩ | x−6 gdy x≥2 | |
wiem, ze za x podstawia sie 0, ale w takich przypadkach, jak sie sprawdza, ktory nalezy?
28 sty 14:58
ICSP: Wybierasz odpowiedni i podstawiasz
Sam napisałeś/aś :
"za x podstawia się 0"
W przykładzie a) masz funkcje :
Jeżeli x ≤ 1 to wartości funkcji liczę ze wzoru −2x + 3
Jeżeli x > 1 to wartości funkcji liczę ze wzoru 2x− 8
Masz obliczyć wartość funkcji dla x = 0. Zatem do którego wzoru musisz podstawić x = 0 ?
28 sty 15:03
Oli: −2x+3?
28 sty 15:06
ICSP: 
Nie jest tajemnicą, że 0 ≤ 1
28 sty 15:13