granica ciagu
OlekA: Granica Ciągu
| | 0 | |
Mam problem z obliczeniem granicy cigu. Ciągle mi wychodzi |
| =0 |
| | 1 | |
A ma wyjść coś innego. Bodajże
∞ ale dlaczego
| | (√n2+1+n)2 | |
lim n→∞ |
| |
| | 3√n3+1 | |
28 sty 14:43
ICSP: ∞
28 sty 14:46
ICSP: Wyciągnij z licznika n2 a z mianownika n Przed nawias.
28 sty 14:46
OlekA: a ja z mianownika wyciągam n3 a z liczebnika tez n3 a jak zrobiłam ze z mianownika n3 a z
liczebnika n2 to wyszło tez 0 bo było 2∞=0
28 sty 14:53
Milka01:
28 sty 18:35
PW: Na chłopski rozum: mianownik to coś, co jest niewiele większe od n, bo
3√n3+1 =
| | 1 | |
n3√1+ |
| . Licznik to coś, co jest większe od n2, bo jest równy 2n2+1 +2√n2+1. |
| | n3 | |
Taki ułamek "coś większego od n
2 dzielone przez coś prawie równe 1" − to duża liczba, czy
mała?
To nie matematyka, ale sposób myślenia dobry − po takim zdroworozsądkowym policzeniu na pewno
nie napiszesz złej granicy.
28 sty 19:03