granica funkcji
Anka: Jak to ruszyć? (x→0)lim[5x2sin2(4x)cos(5x)ctg4(3x)]
28 sty 14:32
Anka: Albo podobny przykład
| | 3x2tg2(4x)ctg4(2x) | |
(x→0)lim |
| |
| | cos(5x) | |
zostały mi te dwa przykłady i kompletnie nie mam na nie pomysłu
28 sty 14:41
Anka: .
28 sty 16:01
Anka: Naprawdę nikt nie potrafi mi pomóc?
28 sty 16:26
abal: skorzystaj z kryterium zbieznosci w wersji limesowej do mianownika wpisujesz talkie liczby aby
granice tg ctg byly rowne 1 i niezapomnij pomnozyc potem ten caly ulamek przez te liczby tak
aby niezmnienila sie jego wartosc
28 sty 16:49
Mila:
| | sin2(4x) | | cos4(2x) | |
limx→0 3x2 |
| * |
| = |
| | cos2(4x) | | sin4(2x)*cos(5x) | |
| | 4*sin2(2x)*cos2(2x) | | cos4(2x) | |
=limx→0 3x2 * |
| * |
| = |
| | cos2(4x) | | sin4(2x)*cos(5x) | |
| | 4*cos2(2x) | | cos4(2x) | |
=limx→0 3x2 * |
| * |
| = |
| | cos2(4x) | | sin2(2x)*cos(5x) | |
| | 3*(2x)2 | | cos4(2x) | |
=limx→0 |
| * |
| = |
| | sin2(2x) | | cos2(4x)*cos(5x) | |
| | 2x | | cos4(2x) | |
=limx→0 3*( |
| )2* |
| = |
| | sin(2x) | | cos2(4x)*cos(5x) | |
=3*1*1=3
28 sty 18:10