wyznacz wartosci parametru m dla ktorych rownanie ma nieskonczenie wiele roz
marcin: wyznacz wartosci parametru m dla ktorych rownanie |x−m|+|x−7| = 3 ma nieskonczenie wiele
rozwiazan
gdyby ktoś mógł krok po kroku wyjaśnić jak podchodzić do tego typu zadań, byłbym bardzo
wdzięczny. wychodzą mi cuda na kiju w żaden sposób niepowiązane z rozwiązaniem
28 sty 13:59
marcin: bump
28 sty 14:13
Bogdan:

To jest wykres y = 3 − |x − 7|
(*) |x − m| = 3 − |x − 7|
y = 3 − |x − 7| i y = |x − m|
dla x < 7: y = 3 + x − 7 = x − 4
dla x ≥ 7: y = 3 − x + 7 = −x + 10
Równanie (*) ma nieskończenie wiele rozwiązań wtedy, gdy proste wyrażone równaniem
y = |x − m| pokryją się na dowolnej długości z prostą y = x − 4 lub z prostą y = −x + 10
28 sty 14:29
marcin: wielkie dzięki Bogdan, chyba mniej więcej załapałem
28 sty 15:06
pigor: ..., lub szukasz na osi OX
takich
x−ów, których
suma odległości od m
i 7 jest równa
3,
czyli ⇔
m=4 v
m=10 − szukane wartości
m, wtedy przedziały
[4;7] v
[7;10] są rozwiązaniami danego równania odpowiednio.
28 sty 15:13