W kolo wpisano prostokat. Znajdz najwieksze pole.
Krzysztof Krawczyk: W koło o promieniu r wpisano prostokąt. Znajdź wymiary takiego prostokąta, który będzie miał
największe pole.
Proszę o pomoc !
28 sty 13:19
Bogdan:
Czy możesz stosować rachunek pochodnych?
28 sty 13:57
pigor: .... , otóż , np. tak : niech
α − miara kąta między przekątnymi
długości
e prostokąta wpisanego w koło o promieniu r, to jego pole
P=12e2sinα , ale
e=2r, 0< sinα≤ 1, więc
P=
12*(2r)
2sinα=
12*4r
2sinα= 2r
2sinα
≤ 2r2,
przy czym
równość zachodzi ⇔
α=90o, czyli prostokąt o największym
polu jest
kwadratem o boku a=r√2, bo 2r=a
√2 ⇔ 2a=2
√2r ⇔
a=r√2 ..
28 sty 14:05
Bartek Kanapka: a na pochodnych jak to liczyć?
28 sty 14:19
Krzysztof Krawczyk: Tak, zadanie polegać ma na rachunku pochodnych.
28 sty 14:22
Ruda69: Przyłączam sie do pytania plisska

*
28 sty 14:26
J: P = x*y x,y boki prodstokąta,
Z tw.Pitagorasa y2 + x2 = (2r)2 czyli y = √4r2 − x2
Zatem P = f(x) = x*√4r2 − x2
28 sty 14:32
pigor: ...,

no to włączając myślenie

prostokąt opisany w zadaniu
na pole wyrażone np. wzorem zmiennej [n[0≤ α ≤
π2 takim:
P(α)= u{1}{2)*4r
2sinα , zatem pochodna
P' (α)= 2r
2cosα = 0 ⇔
cosα= 0 ⇒
α=π2=90o i teraz dokończcie sami
ładnie uzasadniając istnienie maksimum lokalnego w tym kącie α ,
że pochodna zmienia znak, albo z drugiej pochodnej P'' (α)=

itd. .
28 sty 14:58
Krzysztof Krawczyk: Ale pochodna z P(α)= u{1}{2)*4r2sinα jest równa 4r*sinα + 2r2 *cosα
28 sty 15:28
pigor: ... , oj studencie

bzdety gadasz, przecież r= constans
28 sty 15:31
Bogdan:

albo P(x) =
√4r2x2 − x4
| | 8r2x−4x3x | | −2(x − √2r)(x + √2r) | |
P'(x)= |
| = ... = |
| |
| | 2√4r2x2 − x4 | | √4r2 − a2 | |
P
max = P(
√2r), x =
√2r i y =
√4r2 − 2r2 = r
√2 = x,
prostokąt jest kwadratem o boku rownym
√2r
28 sty 15:31
Krzysztof Krawczyk: Faktycznie, mój błąd! Dziekuję
28 sty 15:32
Krzysztof Krawczyk: A mogę wiedzieć skąd się wzięło : P(x) = √4r2 * x2 − x4?
28 sty 15:43
J: Popatrz na post 14:32 i włacz x pod pierwiastek.
28 sty 15:56
Marcin: Nie rozumiem skąd się wzięło w liczniku pochodnej 8r
2x−4x
3x.
jak z 4r
23x
2−2x wyszlo 8r
2x−4x
3x
28 sty 15:59
Bogdan:
mały chochlik: zamiast 4x3x ma być 4x3
28 sty 16:08
Marcin: Juz sie wszystko zgadza
28 sty 16:20